מה זה חווית משתמש UX ואיך זה עוזר להגדיל מכירות בחנות הוירטואלית?


מחקר של מכון המחקר נילסן-נורמן גרופ הראה כי הפניה של כ10% מתקציב פיתוח האתר לתחום של חווית משתמש תניב זינוק של 83% במכירות!

 

אז מה זה בכלל חווית משתמש?

חוויית משתמש (מאנגלית: UX, קיצור של User Experience) היא החוויה שחווה משתמש קצה בזמן פעילותו במערכת (כגון אתרתוכנהאפליקציה), מוצר או שירות- אם הגלישה נוחה, אם קל לתפעל ולגלוש בין דפי הפורטל ואם יש בכך משום חווית שימוש נעימה, נוחה ויעילה. 

תחושה חיובית תביא את המשתמש לעשות שימוש חוזר באתר, מנגד, תחושה כללית שלילית בנוגע להיבטים אלו, תמנע ביקור חוזר של המשתמש ותפחית פעולותיו באתר.

הכוונה היא לחוויה הכללית של המשתמש בפלטפורמה המקוונת – מה מושך אותו, מה נעים לו, מה מסרבל את השהות באתר, וכדומה. חוויית משתמש טובה תהיה חוויית משתמש כוללת, שפשוט “עושה חשק” להמשיך לרכוש או לבקר עוד באתר. זה קשור במיתוג ובצבעוניות של האתר, במיקומי הכפתורים ובתהליך רכישה נוח, בזמינות איש שירות במידת הצורך, וגם – במסמכי תקנון והתחייבות לשירות לקוחות מקיף (כמו למשל פירוט האחריות ומדיניות החלפת מוצרים במידת הצורך).

בשנים האחרונות תחום חוויית המשתמש הפך למשמעותי בכל פתרון מחשובי בכלל, ופתרונות ניהול ידע בפרט, ונתפס כמרכיב קריטי והכרחי להצלחה (Critical Success Factor).

לעיצוב חווית משתמש יש מטרה ברורה- לגרום לעשות משהו. הדרך שבה מניעים אנשים לפעולה היא באמצעות חוויה אנושית. כל דבר שתורם ליצירת החוויה, בכל מדיה שהיא, הוא חלק מהתהליך.

אחד האנשים שתרם להכרת והבנת המושג "חוויית משתמש" ומשמעותו הוא סטיב ג'ובס, אשר התבסס על ממשק משתמש גרפי בעת פיתוח המחשב האישי "מקינטוש".

 

העקרונות הבסיסיים בחווית משתמש מוצלחת:

  • שימושיות - Usability: הפונקציות הקיימות באתר וקלות התפעול שלהן (ביצוע פעולות, הזנת תוכן, קבלת משוב מתאים מן המערכת וכו)

דוגמאות לעקרון הנ״ל בחנות וירטואלית:

תהליך קניה מהיר ויעיל ב4 שדות בלבד

דף עגלה שבו כל השדות נמצאים בפולד העליון

במכשיר מובייל- הפעלת מקלדות בעת מילוי פרטים וטקסטים

הדר- מסודר במבנה היררכי נכון ונקי שעוזר לניווט יעיל באתר

דף מוצר- כפתורים ממוקמים בפולד עליון, תצוגת מידע חשוב בפולד עליון ובסידור היררכי נכון ועוד

 

  • אסתטיות -נראות look - המראה הכללי של האתר, מידת היותו נעים לעין, שימוש באלמנטים גרפיים כגון, צבעים, צורות, פונטים וכו' שיהיו אסתטיים עבור המשתמש.

דוגמה בחנות וירטואלית:

באנרים מעוצבים המשתלבים ומתאימים לשפה הגרפית של האתר ומניעים לפעולה

העברת תחושה בחנות האינטרנטית כאילו נכנסתי לחנות הפיזית

  • מהימנות: העברת תחושת אמינות ומהימנות למשתמש והימנעות מטעויות או הטעיות- יצירת תחושה וחוויה של בטחון והפגת חששות.

למשל בחנות וירטואלית: נשאף לגרום לגולש להרגיש בטוח לבצע רכישה  להשאיר פרטי האשראי שלו ולבצע הזמנה, נוכל להפיג את החשש ע״י הצבת סמלי קניה מאובטחת במיקומים בולטים באתר.

לקריאה נוספת בנושא הפגת חששות הגולש בדף המוצר>

 

  • קלות התמצאות: המידה שבה ניתן למצוא מידע ולנווט בין דפי האתר  Findable information)

עד כמה הממשק ידידותי ואינטואיטיבי לגולש.

לדוגמה בחנות וירטואלית חשוב לתכנן את ההדר, שהוא מלך הניווט באתר, באופן מוקפד עם היררכית מידע מתאימה, נקפיד על סרגל קטגוריות עם מבנה היררכי נכון, על הדר סטיקי שהולך עם הגולש ומקל על הניווט, שדה חיפוש חכם ועוד , כל אלו יעזרו לגולש לנווט דרכו באתר בקלות וביעילות.

לקריאה נוספת>

  • נגישות: תהליך הנגשת המידע - יצירת ארכיטקטורת מידע המתאימה לדרך בה המשתמש חושב או מחפש מידע באתר

למשל מידע החשוב ביותר לגולש ימצא בהדר, מידע נוסף כגון רשתות חברתיות יהיה בפוטר, ישנם גם מיקומים מוסכמים למיקום נושאים שונים שהגולש יודע לחפש אותם (תקנון יהיה בפוטר, כנל רשתות חברתיות, כרטיסי אשראי וכו) בנוסף- תוסף נגישות.

  •  מידע בעל ערך: היות המידע בעל ערך עבור המשתמש ומתאים למטרת גלישתו באתר .

לשם כך יש :

- לזהות את צרכיה העיקריים של קבוצת המשתמשים.

- לחפש את הצרכים המשותפים של הקבוצה.

- ליצור פרופיל משתמש.

 

 

האם חווית המשתמש באתר שלי היא טובה מספיק?

בואו נבדוק ביחד את חווית המשתמש באתר שלכם. הנה כמה שאלות ותסריטים שכדאי שתחשבו עליהם על מנת להעריך, כמה כיף “לבלות” באתר שלכם, ומה פוטנציאל המכירה של האתר:

  • האם המבט הראשון על האתר מכוון בקלות, בקישורים בולטים לעין, למידע שימושי שהוא רלוונטי לאחוזים גבוהים מהגולשים שלכם? (כמו למשל – מבצעי החודש, מוצרים פופולאריים, טלפון ליצירת קשר)

  • האם על מנת להגיע למוצר ספציפי – יש צורך “לכתת רגליים” באתר – או שניתן להגיע מכל מקום לכל קטגוריה, מוצר, או עמוד – בקליק אחד או שניים?

  • האם עיצוב האתר ברור, הקישורים בשמות ובמקומות צפויים, והניתוב נוח?

  • האם האתר שלכם רספונסיבי? האם הוא מותאם לגלישה בסמארטפונים וממסכים בכל גודל ורזולוציה?

  • האם האתר שלכם מונגש, ומתאים לגלישה גם אצל בעלי מוגבלויות?

  • האם האתר בסך הכל משרה תחושה כללית של אתר אמין ורציני?

עוד עניין שחשוב מאוד לבדוק הוא תהליך הרכישה, שרצוי שיהיה קל, קצר, ונוח עד כמה שאפשר. מומלץ לבחון, בכלי אנליטיקס או בכלי הסטטיסטיקה המסופקים עם הממשק, מהו אחוז הרוכשים שאספו מוצרים בעגלה שלהם אבל לא השלימו את תהליך הרכישה. אם יש איך לשפר את תהליך הרכישה – מומלץ לתת על כך את הדעת.

האתר שלי מספק חווית גלישה איומה. מה לעשות?

אם החנות המקוונת שלכם בנויה בכלים מיושנים, אם היא בנויה מעל ממשקים שאינם עומדים בקריטריונים הבסיסיים של חווית משתמש טובה, או אם התבנית שלכם היא פשוט לא מזמינה – חשוב לדעת, ששגיאות בתכנון ממשק המשתמש וחוויית המשתמש הן שגיאות שעולות לכם כסף.

אם ממשק המשתמש מתוכנן היטב אבל חווית המשתמש מסורבלת, חשוב לקחת את הזמן על מנת לשפר את חווית הגלישה, המיתוג והעיצוב, האמינות, וכדומה. הנה כמה הצעות לבדיקה -

  • עדכנו את כל שדות הפירוט בנוגע לכל מוצר – כולל טקסט מקוצר, טקסט מפורט, וכמובן – תמונות.

  • במקרים בהם ישנם פרטים משמעותיים על המוצר – כמו מידות, גדלים, צבעים – חשוב לציין זאת בבירור ובאזור קריא

  • הוסיפו קישורים זמינים מדף המוצר ו/או מעגלת הקניות למוצרים מעניינים נוספים, בסגנון “לקוחות שאהבו מוצר זה אהבו גם…” או אפשרויות לשדרוג הרכישה, להוספת אביזרים רלוונטיים וכדומה.

  • וודאו שהחנות שלכם מכילה די מידע אודותיכם, אודות התקנון, מדיניות ההחזרה והאחריות שאתם מספקים – ובפרט – פרטים ברורים וזמינים אודות יצירת קשר עם איש שירות

  • קצרו ככל האפשר את תהליך הרכישה, כולל השמטה של שלבים פחות משמעותיים עד לרכישה עצמה

  • אפשרו רכישה במספר שיטות תשלום – באשראי, בפייפאל, ברכישה טלפונית, וכדומה

ההשקעה בממשק משתמש ובחוויית המשתמש היא חשובה להצלחת החנות המקוונת  שלכם

בעלי חנויות רבים טועים לחשוב שהוספת כפתור “לקנייה” לאתר האינטרנט היא כל מה שהם צריכים לעשות על מנת לנהל עסק מצליח ברשת. האמת היא, שחווית רכישה היא עניין מורכב ומקצועי, המשפיע ישירות על כמות הרכישות ועל כמות המוצרים הנרכשים בכל רכישה בחנות שלכם. היוועצו במומחי עיצוב של חוויית רכישה או השתמשו בממשקי משתמש שהם חזקים בחוויית משתמש (כמו אלה של קונימבו), על מנת לאפשר חוויית רכישה ממכרת ללקוחות שלכם.

 יישום מוצלח של חווית משתמש בחנות וירטואלית, הוא בעל השפעה קריטית ביצירת תחושות חיוביות של הגולש בעת הגלישה בחנות והגברת הרצון שלו להשאר בחנות ולבצע פעולות. חווית משתמש טובה תסייע ביצירת תחושת בטחון, מהימנות והתמצאות נוחה ויעילה באתר, ותגדיל משמעותית את ההסתברות שהגולש יבצע רכישה.